Zeilen...

Bij het Zeekadetkorps Rotterdam zeil(d)en we vooral met stalen Beenhakkervletten volgens het CWO lessysteem. Bij Kielboot 1 leer je de basisvaardigheden van het zeilen: hijsen en strijken, koersvaren, goede zeilstanden, overstag gaan, gijpen, schiemannen en (onder begeleiding) aanleggen op hogerwal. Hier wordt de basis gelegd voor je verdere zeilcarrière.

Bij het programma van Kielboot 2 en 3 gaan we een stapje verder. Je gaat dieper in op manoeuvres zoals een zelfstandige aanleg op lager- en hogerwal, ankeren en een man-over-boord manoeuvre. Belangrijk is dat je door herhaling en oefening ervaring krijgt in het zeilen, maar ook de theorie hoort erbij.

Op zaterdagen zeilen we in de Dokhaven met de vletten, hier ligt ook ons korpsschip het ms. Betelgeuze. De korpsdagen en normale zeillessen vinden plaats aan boord van ons korpsschip. Vanaf negenjarige leeftijd kun je bij het Zeekadetkorps Rotterdam al terecht.

Vanaf juli 2017 beschikt Zeekadetkorps Rotterdam over een nieuwe zeilboot, de RS Quest. Dit is een lichte kunststof (polyethyleen) boot van 4,3 bij 1,8 meter. Deze zeilboot gaat een stuk sneller dan we met de vletten kunnen varen. Het vaargebied in de Dokhaven leent zich hier dan ook niet voor. De zeilboot ligt in een stalling en regelmatig zullen we met deze boot naar een geschikt (rustig) vaarwater zoals het Brielse meer of de Rottemeren gaan om hier te gaan oefenen.

De RS Quest is in samenwerking met de Engelse Zeekadetten ontwikkeld, en is vanaf eind juli 2017 ook onderdeel van de zeilvloot van Zeekadetkorps Nederland. In de toekomst zullen er ook tussen de verschillende zeekadetkorpsen in Nederland wedstrijden met deze zeilboten worden georganiseerd.
In onderstaand filmpje is te zien hoe de RS Quest anders vaart dan de stalen vletten welke we gewend zijn mee te varen.

Bekijk youtube film...

Bekijk onderstaand filmpje voor een idee hoe zo'n snelle zeilboot gaat met hardere wind, het filmpje is niet van de RS Quest, maar van een iets kleiner type zeilboot.

Bekijk youtube film...

RS Quest

Details en informatie:

Verdere uitbreiding...

We zijn nog op zoek naar 3 "optimisten". Met deze kleine eenmansbootjes willen we de jeugdleden leren zeilen. Door het lichte gewicht en het enkele zeil is dit een ideaal bootje hiervoor.

Wanneer iemand nog 2e hands optimisten weet te vinden / wil sponsoren horen wij het graag, graag mailen naar info@zkkrotterdam.nl

-   Ga naar informatie over de Optimist.

Privacy statement en Disclaimer

Copyright © 2015 quality . All Rights Reserved . Design by W3layouts