Wat doen wij?

Op 18 februari 1959 werd het Zeekadetkorps Rotterdam opgericht. Sindsdien neemt het korps een markante positie in binnen de Rotterdamse haven. Het is daar eenvoudig niet meer uit weg te denken.

Voor ons huidige korpsschip de Betelgeuze maakte ons korps gebruik van het ex-patrouillevaartuig de P861 (1959-1964), de ex Hr.Ms. Hydrograaf (1964-1972) en de legendarische ex. Hr.Ms. Abraham Crijnssen (1972-1995).

Nu bestaat het korps uit zo'n dertig leden. In de Dokhaven ligt ons korpsschip het ms. Betelgeuze. De korpsdagen vinden plaats aan boord van ons korpsschip. Daar vindt ook de opleiding aan de 'Ketelbinkies' plaats. Vanaf achtjarige leeftijd kun je bij het Zeekadetkorps Rotterdam al terecht.

Van 8 - 10 jaar begin je als "Ketelbinkie" en vanaf 10/11 jaar begin je als "Aspirant"

Ketelbinkie of Aspirant

Afhankelijk van je leeftijd als je aan boord komt volg je een verschillend programma. Ben je tussen de 8 en 10 jaar dan begin je als "Ketelbinkie". Ben je 10/11 jaar oud, dan begin je als "Aspirant".

De Aspirant zeekadet wordt zo snel mogelijk wegwijs gemaakt binnen het zeekadetkorps en het schip. Aan de hand van allerlei taken en opdrachten leren de Aspiranten de eerste knopen, gaan ze roeien, wrikken en zeilen en leren ze de eerste grondbeginselen van veiligheid aan boord van het schip. Naast theorie wordt ook het praktijkwerk aangevangen en zien we de aspirant 'op baksgewijs' staan, maar ook het leren hanteren van de wrikriem vraagt menig kwartiertje oefenen. En de eerste roeicommando's moeten eveneens in het geheugen worden geprent. Na 1 lesseizoen is de aspirant zeekadet vertrouwd met een aantal hoofdregels en volgt de bevordering naar een hogere rang. (Zeekadet der derde klasse)

De korpsdagen voor een Aspirant duren van 10:30 tot 17:30 uur.

Een Ketelbinkie wordt ook zo snel mogelijk wegwijs gemaakt binnen het zeekadetkorps en het schip. Ze leren en oefenen veel dezelfde dingen als een Aspirant, echter is het programma "speelser" en "afwisselender". Aan de hand van allerlei (knutsel)opdrachten leren de Ketelbinkies de eerste knopen, knutselen, een knopenbord maken etc. Spelenderwijs worden de vele scheepsbenamingen, grondbeginselen en veiligheid aan boord van het schip geleerd. De "lesuren" zijn voor Ketelbinkies veel korter en zullen sneller afgewisseld worden qua activiteiten.

Uiteraard gaan ze ook roeien, wrikken, motorbootvaren en zeilen. Speciaal voor de Ketelbinkies hebben we een aantal optimist zeilboten en kajaks waarmee ze veilig kunnen oefenen. Wanneer de Ketelbinkie de leeftijd van 10/11 jaar bereikt wordt hij/zij bevorderd naar een hogere rang. (Zeekadet der derde klasse)

De korpsdagen voor een Ketelbinkie duren van 10:30 tot 13:25 uur, waarna het middagschaft duurt tot 14:00 uur.

DIENSTVAKKEN

Na een lesseizoen als Zeekadet der Derde Klasse (ZK3) wordt je bevorderd tot Zeekadet Tweede Klasse (ZK2). Je kunt nu kiezen voor een dienstvak. Met deze dienstvakken kun je kiezen om bijvoorbeeld voornamelijk op het water bezig te zijn (Dekdienst), of in de machinekamer (Technische dienst), of in de kombuis (Logistieke dienst).

Lees meer over rangen...

Dekdienst

deze dienst gaat voornamelijk over het onderhoud en omgaan met de kleine vaartuigen, zoals de vletten, motorboten en kajaks. Ook zeilinstructie, vaarbewijs, navigatie en vaarregels horen hierbij.

Logistieke dienst

deze dienst zorgt voor de inwendige mens; zij zijn hofmeester en zorgen dan ook voor maaltijden, voorraadbeheer, toko (winkeltje) enz.

Technische dienst

deze dienst gaat voornamelijk over de techniek aan boord. Zoals onderhoud aan de hoofdmotor, generatoren, pompen, elektriciteit, hydrauliek enz.

Verbindingsdienst

deze dienst is belast met het onderhoud van kleine communicatieapparatuur en het bedienen ervan. Tevens horen seinen, morse en het marifooncertificaat hierbij.

Certificaten

CWO kielboot en motorboot

Naast de opleiding tot en volgende rang werken we ook met brevetten en CWO. Brevetten zijn opleidingen binnen Zeekadetkorps Nederland. CWO is een opleiding landelijk erkend. Bij het Zeekadetkorps Rotterdam geven we Kielboot en Motorboot volgens dit systeem.

Vaarbewijs I en II

Vanaf de eerste dag dat je aan boord stapt zijn we begonnen met het begin van het vaarbewijs. Al spelenderwijs gaan we steeds meer kennis en kunde toepassen. Vanaf de rang ZK2 gaan we ook theorielessen in vaarbewijs volgen zodat we het echte examen kunnen halen. Met dit papiertje mogen we zelfstandig een speedboot of grotere motorboot varen.

Marifooncertificaat

Alle kadetten bij het zeekadetkorps leren omgaan met de marifoon. Maar om zelfstandig met een boot met marifoon te mogen varen moet een examen gehaald worden. In de dienstvakken dek- en verbindingsdienst worden lessen hierin gegeven.

Brevetten

  • In de dekdienst zijn de brevetten Sloepgast2, Sloepgast1 en Meestersloegpast te halen.
  • Sloepgast

  • In de andere dienstvakken zijn bijvoorbeeld de brevetten Scheepsbeveiligingsdienst, Hofmeester, Seiner, Machinist te halen.
  • Overige brevetten

  • Bij mooi weer oefenen we regelmatig met kajaks. Spelenderwijs zijn we langzaam maar zeker bezig met het behalen van het niveau van kanovaardigheid A. Ook het oefenen met eskimoteren en andere trucjes met je kajak kun je bij het Zeekadetkorps leren.
  • Kajakken en eskimoteren Lees meer...

Foto's en Jaaroverzichten

Bij "nieuws" zijn diverse mappen te vinden met foto's van een bepaald evenement.

Bij "kampen" zijn diverse mappen te vinden met foto's en of verslagen van deze voorjaars- of zomerkampen.

Met de koppelingen naar de jaaroverzichten zijn de leukste foto's van een bepaalde jaargang te vinden.Privacy statement en Disclaimer

Copyright © 2015 quality . All Rights Reserved . Design by W3layouts