zeekadetkorps rotterdam

Het Zeekadetkorps is een maritieme jeugdvereniging voor jongens en meisjes in de leeftijd van 8 tot 24 jaar. Jongeren, die lid zijn van het Zeekadetkorps, vinden het leuk om hun vrije tijd op en rond het water te besteden met leeftijdsgenoten.

Wie we zijn...

Het Zeekadetkorps Rotterdam komt met haar leden elke zaterdag bijeen op ons eigen korpsschip (Ms Betelgeuze) om de jeugd (jongens en meisjes vanaf 8 tot 24 jaar) op een leuke manier kennis te laten maken met het nautische gebeuren. Dit gebeurt zowel op een theoretisch en een praktisch manier. We hebben tevens de beschikking over 4 beenhakkervletten, een oud veerpontje, een oude hellingsleper, 3 optimisten, kano’s enz.

"Kameraadschap" is een onderdeel wat hoog in het vaandel staat bij het Zeekadetkorps Rotterdam, hetgeen ook terug te vinden is in het wapenschild van korps Rotterdam.
Tezamen met het idee van 'wijs de jeugd en weg naar zee' van het korps Nederland, heeft Zeekadetkorps Rotterdam aangetoond een springplank te zijn voor een beroep in de maritieme wereld. Van dieselmonteur tot scheepselektriciens en van stuurlui zeevaart tot matroos havendienst.

Deze zeekadetten en ketelbinkies leren over het leven op een schip

Er is een schreeuwend tekort aan maritiem personeel. Om dat tekort weg te werken, worden jonge zeekadetten en ketelbinkies elke week het vak geleerd in de haven. “Jong geleerd is oud gedaan”, zegt Fred Eijkenboom van Zeekadetkorps Rotterdam. “Hoe jonger je kinderen enthousiast maakt, hoe groter de kans is dat ze een maritiem beroep kiezen.”

Op 18 februari 1959 werd het Zeekadetkorps Rotterdam opgericht. Sindsdien neemt het korps een markante positie in de Rotterdamse haven. Nu bestaat het korps uit zo’n dertig leden en is eenvoudig niet meer weg te denken. “De kinderen leren hier alles over zeilen, roeien, wrikken, maar ook over het leven op een schip. Wij nemen ze mee in wat je als zeeman en zeevrouw zou moeten kunnen”, vertelt commandant Zeekadetkorps Rob Hagman.

-   Ga naar Youtube filmpje.

Wat we doen...

10:30 uur...

Het is zaterdag, 10.30 uur. Je staat te trappelen omdat je weer naar de zeekadetten mag! Een afwisselende dag met activiteiten zoals motorbootvaren, zeilen, kajakken, roeien en wrikken samen met je vrienden.

Zodra je aan boord stapt is er voor iedereen zijn eigen taak. Door samen te werken zijn de zeilvletten snel opgetuigd en kunnen we beginnen met een oefening met de zeilvletten. Jij gaat het met jouw bak opnemen tegen een andere. Gelukkig heb je de afgelopen tijd geleerd wat daar allemaal bij komt kijken, dus het wordt vast weer leuk!

13:25 uur...

Middagschaften, door de kadetten wordt de (warme) maaltijd vers gemaakt in de kombuis. Ook jij mag daar soms helpen. Nu maar hopen dat je vrienden jouw eten lekker vinden...

Na het middageten gaan de Ketelbinkies naar huis, maar de Aspiranten en Zeekadetten gaan nog door, bijvoorbeeld voor een man overboord oefening. Iedereen trekt een overlevingspak aan en we gaan overboord een reddingvlot in! Na het "overleven op zee" is het tijd om te oefenen voor het CWO motorboot examen. Na het veilig aanmeren is het nog een uurtje schiemannen of bij mooi weer kajakken.

Langskomen

Ben jij tussen de 8 en 24 jaar, en in het bezit van een zwemdiploma? Heb je zin om een echte motorboot of zeilvlet te varen? Wil je de uitdaging aan om te catcrawlen?

Kom dan eens langs in de Dokhaven waar de Betelgeuze ligt. Elke zaterdag zijn we er van 10:30 tot 17:40 uur.

Neem reserve (warme) kleding, regenpak, zwemkleding en handdoek mee, je weet nooit van te voren wat we die dag gaan doen.

Zomaar een korpsdag...

Wat kan ik verwachten? Op zaterdagen wordt er een programma gedraaid op het korpsschip. Op zo'n dag kan er worden gezeild of geroeid met beenhakkervletten en worden gevaren met motorboten. Het korpsschip wordt draaiende gehouden door onderhoud te plegen aan het schip zelf en haar motoren. Verder is er nog een groep, die de keuken draaiend houdt. Zo is er voor iedereen wel wat te doen aan boord van het korpsschip.
Lees meer...

JeugdVakantiePaspoort en RotterdamPasActiviteiten van de RotterdamPas en / of het JeugdVakantiePaspoort zijn bedoeld voor jongeren tussen de 8 en 15 jaar.

Voor meer informatie over de lopende actie's van de RotterdamPas en / of het JeugdVakantiePaspoort, klik op het RotterdamPas-logo of klik op: Informatie RotterdamPas en / of JeugdVakantiePaspoortKampen

Buiten de normale korpsdagen zijn er natuurlijk nog verschillende kampen. Zo zijn er bijvoorbeeld voorjaarskampen. Het grote zomerkamp wordt georganiseerd met alle zeekadetkorpsen samen. In een week kunnen de kadetten laten zien wat ze in het jaar hebben geleerd. Zo zijn er verschillende zeil en roeiwedstrijden. Verder worden er natuurlijk verschillende avondspelen georganiseerd.

-   Ga naar informatie over de komende kampen.

-   Ga naar overzicht voorgaande kampen.
* verplicht invullen


Sponsoren

Ons korps wordt mede mogelijk gemaakt door:
Privacy statement en Disclaimer

Copyright © 2015 quality . All Rights Reserved . Design by W3layouts